Hyra ut?
"Hyra ut" eller upplåta i andra hand
Enligt Bostadsrättslagen, får man inte upplåta sin lägenhet i andra hand utan föreningens samtycke. Att "upplåta" betyder att någon annan använder lägenheten självständigt. Det spelar ingen roll om personen betalar hyra eller inte. Alltså får man vare sig hyra ut eller låna ut sin lägenhet till en annan person utan föreningens godkännande. Naturligtvis måste din ansökan vara godkänd INNAN du gör något mer.
Vilken tid?
Lägenhetsinnehavaren ska under viss tid inte själv ha möjlighet att kunna använda sin lägenhet. Under viss tid betyder att innehavaren av ett eller annat skäl måste flytta ut men fortfarande har för avsikt att flytta tillbaka när perioden är till ända. Föreningen godkänner maximalt 12 månader i följd.
Vilken orsak?
Utgångspunkten är att styrelsen ska ge tillstånd om bostadsrättsägaren som önskar hyra ut i andra hand har giltiga skäl. Exempel på sådana skäl är att bostadsrättsägaren vill prova på ett sammanboende eller ska studera/arbeta på annan ort under en tid. Även om bostadsrättsinnehavaren lånar/hyr ut till barn, barnbarn eller släkting medan han eller hon själv bor någon annanstans gäller ovanstående om ansökan om tillstånd från styrelsen. Om styrelsen inte godkänner andrahandsuthyrning kan bostadsrättsägaren få frågan prövad i hyresnämnden.
Korttidsuthyrning
Styrelsen har beslutat att under en provperiod godkänna uthyrning av egen lägenhet via sajter som Airbnb, Home Exchange och liknande. Korttidsutthyrningar godkänns endast i en begränsad omfattning. Inför varje uthyrning informerar bostadsrättsägaren styrelsen om vem som kommer bo i lägenheten, hyresgästens kontaktuppgifter, samt vilken period som uthyrningen avser. Bostadsrättsägaren ska vara tillgänglig för både styrelse och för de hyresgäster som vistas i lägenheten ifall det uppstår nödsituation, problem eller frågor.
Ansvar för lägenheten
Även när lägenheten är uthyrd i andra hand är bostadsrättsägaren alltid ansvarig gentemot föreningen för alla sina förpliktelser, exempelvis att månadsavgiften betalas i rätt tid, att grannarna inte utsätts för störningar och att vårdnadsplikten gentemot bostadsrättsföreningen upprätthålls. Föreningen har inga juridiska krav i relation till andrahandshyresgästen. Om något händer kan föreningen skicka en anmodan om rättelse eller krav till bostadsrättsägaren. Det är då bostadsrättsägarens ansvar att säkerställa att problemet upphör.
Otillåten uthyrning
Uthyrning utan styrelsens tillstånd eller tillstånd från hyresnämnden kan få stora konsekvenser för bostadsrättsägaren. Det kan resultera i att rätten till lägenheten förverkas, alltså att medlemmen helt enkelt blir uppsagd.
Vad behöver föreningen från dig?
•Hur lång tid vill du upplåta i andra hand? Maximalt 12 månader.
• Anledning?
• Uppgift om till vem du tänker upplåta lägenheten i andra hand — namn, personnummer, telefonnummer och e-post.
• Uppgift om var du kommer att befinna dig — adress och e-post — samt vart vi ska skicka hyres- eller avgiftsavierna.
Blanketter:
Hyresavtal vid andrahandsupplåtelse
Extern länk: